Hayal Edin Gerçek Olsun
Üniversite tercihinde dikkat edilecek hususlar: Önerimiz uluslararası dil tercih etmek olmalıdır. Bu anlamda en geçerli dil İngilizcedir. Ancak hayat planlamanız da bölgesel bir alanda çalışmayı düşünüyorsanız; Rusça, Çince veya Arapça da seçilebilir. Orta Avrupa ve Asya üniversitelerinin birçoğunda dil hazırlık bölümü üniversite bünyesinde bulunmaktadır. 1 yıllık hazırlık süreci sonrasın da bölüme geçiş yapılabilmektedir. Avrupa ve diğer ABD, Kanada üniversiteleri dil hazırlığını ayrıca almanız gereklidir. Bu üniversitelerin dil hazırlığı kendi bünyelerinde bulunmamaktadır.
Ayrıca üniversite hazırlık dil eğitiminden sonra, bölüme hazırlık adı altında belli bir süre dil eğitimi almanız gerekmektedir. Bölüm kabulü anlamına gelen bu sınav, basit düzeyde alan konularını kapsamaktadır.
Bölüme hazırlık Dönemi: Üniversite 1. Sınıftan itibaren farklı bir eğitim süreci sizi beklemektedir. İlk dikkatinizi çekecek durum, derslerin uygulama ağırlıklı olmasıdır. Ayrıca ezberden uzak oluşu, üniversite öğretim elemanlarının ilgisi, başarılı öğrenciye yapılan pozitif ayrım en başta sayabileceğimiz farklılıklardır.
Yatay geçiş imkânı: Üniversite 2. Yılı bitiminden sonra yatay geçiş şansınız bulunmaktadır. Not ortalamanız, üniversitenizin uluslararası sıralaması, ÖSYM puanınız gibi koşullara bağlı olarak ülkemiz ya da başka bir ülkeye geçiş yapabilirsiniz. ÖSYM puanı ülkemiz için geçerli kriterlerden biridir. Ancak üniversite uluslararası sıralamada İlk 400 listesinde ise bu ölçüt temel alınmaz.
Kendi ülkemizde Erasmus yapma fırsatı: Yurt dışında okuyan bir öğrenci, üniversiteler arası anlaşma olması durumunda ülkemiz de veya farklı ülkede ki bir üniversitede Erasmus yapabilmektedir. Kendi ülkenizde Erasmus programı almak ve okuduğunuz ülkeden Erasmus bursu almak oldukça iyi bir fırsat.
Yurt dışında okuyan kyk bursu alabilir mi? Ülkemizde okuyan bir öğrencinin sahip olduğu tüm burs fırsatları sizin içinde geçerlidir. Kayıt süreci tamamlandıktan sonra kyk burs başvuru bölümden aldığınız öğrenci numarasıyla başvurabilirsiniz. Burada en önemli konu başvuru sürecini kaçırmamaktır. Zira ülkeler arası kayıt tarihleri çok farklıdır.
Birden fazla dil öğrenmek: Eğitim dili dışında ülkenin yaşam dilin öğrenilmesi, ayrıca uluslararası üniversitelerde okuyan birçok öğrenciden farklı dillerin de öğrenmek, yurtdışında okumanın en önemli avantajlarındandır. Küreselleşen dünyada birden fazla dil bilmek artık zorunlu hale gelmiştir.
Mavi diploma sahibi olmak: İngilizce dil yeterliliğine sahip üniversitelerin verdiği diplomaya verilen isimdir. Böyle bir diplomaya sahip olmak, iş hayatında büyük bir avantajlar sunmaktadır. Mavi diploma Avrupa'nın birçok ülkesinde çalışma olanağı sunmaktadır. Ülkemizde az sayıda seçkin üniversite mavi diploma vermektedir. Bu da ne denli değerli bir diploma sahibi olduğunuzu göstermektedir. Mevcut durumda ülkemizde mezun olan bir öğrenci, yurt dışında çalışma izni için üniversite denkliğini yurt dışında almak zorundadır. Ülkemizde olduğu gibi denklik sürecinde birçok sorun ile karşılaşılması olasıdır. Ancak mavi diploma sahibi bir öğrenci, Avrupa ve birçok ülkede direk denklik alabilmektedir. İş bulmanın en önemli kısmı olan diploma kalitesi ya da üniversite kalitesi dediğimiz olgu mavi diplomanın kendisidir.